1.
Texten handlar om en person som en regnig kväll sitter på en flygplats i Singapore. Framför hen står en man, mannen ser ung och affärsmässig ut. Hen letar fram sitt cigarettpaket och går fram till mannen och frågar om eld. De börjar prata och mannen som presenterar sig som Bob erbjuder skjuts till platsen där hen ska bo. Det slutar med att de hamnar på Bobs hotellrum istället och där tillbringar de natten tillsammans. På morgonen går Bob ut och springer. Personen blir lämnad ensam i hotellrummet och det slutar med att hen tar på sig Bobs kostym, tar plånboken, tömmer fickorna, och hans väska för att sedan lägga in sina egna saker. Sedan lämnar hen hotellrummet.
Texten är skriven i presens då författaren skriver vad som händer just för tillfället och går inte tillbaka i tiden utan håller sig mest till nuet. Detta får det att kännas som att man är med när allting händer och det känns inte som att man får historien återberättad. Texten känns ganska modern. Jag tror att berättelsen utspelar sig under 90-talet. Det finns luftkonditionering i de flesta bilar, dock verkade det inte finnas det i alla vilket jag skulle gissa att det finns 2015 så därför drar jag slutsatsen om att det utspelar sig för ett antal år sedan.
Novellen är skriven i förstapersonsperspektiv då man får följa personens tankar och se världen ur dennes perspektiv. På så sätt känns det som att det skulle kunna vara en själv som är med i historien och man får inte lika mycket beskrivet om personen i sig.
Huvudpersonen i denna novell får man inte särskilt mycket information om gällande bakgrund och personlighet. Man får heller aldrig klart för sig ifall det är en tjej eller kille. Personen beskrivs dock lite smått i texten men då handlar det mest om hur hen ser ut utseendemässigt. Exempelvis att hen har kort hår, små fötter och är mager. Det verkar även som att hen är van att vara på resande fot då hen varken har resecheckar kvar eller någon stor väska med ombyten. Hen verkar inte ha det särskilt ekonomiskt bra heller då hen i slutet tar både pengar och kläder av Bob.
Bob beskrivs mer, eftersom att berättelsen är från huvudkaraktärens perspektiv så får man veta alla intryck hen får av Bob. Han är en så kallad affärsman, han bär kostym och verkar ha gott om pengar. Han verkar även vara trevlig utifrån sättet han bemöter huvudkaraktären och han kommer från New York. I berättelsen beskrivs han även mycket utseendemässigt.
Miljön beskrivs inte mycket i novellen utan det som beskrivs mest är intryck och händelser. Man får däremot veta att det utspelar sig en varm och regnig kväll i Singapore. Intrycket av Bobs rum är att det är väldigt fint. Det finns massor tvålar och parfymer vilket kanske inte är sådär jätte vanligt om man är på ett billigt hotell.
Novellen är inte särskilt formell vad gällande språket då engelska och svenska blandas. Meningarna är korta och snabba vilket gör att berättelsen är väldigt rakt på sak och man kommer fortare fram i berättelsen på så sätt.
2.
Jag tror att det författaren vill med texten är att skapa frågor och diskussion eftersom att man tillexempel aldrig får reda på ifall huvudpersonen är en tjej eller kille. Det är mycket som är så kallat normbrytande gällande de val och saker som personen använder sig av. Exempelvis tar personen tjejdeodorant i ena armhålan och herr i den andra, har klippt håret kort, rakar hela kroppen för att sedan även ta på sig en herrkostym. Hela tiden slängs man från att tro att det först är en kille till att sedan tro att det är en tjej. I slutet vet man fortfarande inte vad det är för kön, och det i sig spelar kanske inte så stor roll, men eftersom att novellens handling inte är sådär jätte intressant i sig så antar jag att hon endast vill uppmärksamma vilka genusnormer vi har i samhället.
Jag tror alltså att temat för denna novell är just genustänk. Motivet är i detta fall hur vi förväntar oss att kvinnor och män ska vara. Att vi har det som anses vara mer feminint eller maskulint. När en person inte följer dessa så kallade normer så blir man förvirrad och vill veta mer om personen. Huvudkaraktären i novellen gör både saker som förknippas med män men även med det som förknippas med kvinnor. Detta skapar frågor och ett intresse om att få reda på mer om personen.
Budskapet med denna novell tror jag är att visa oss hur mycket vi egentligen tänker på dessa normer. Att det kanske egentligen inte spelar någon roll men att, trots att man gärna vill ha det jämställt och lika, ändå har dessa normer i bakhuvudet. Hade dessa normer inte haft någon betydelse hade vi antagligen inte brytt oss om vilket kön personen har. Men som sagt bryter personen mot genusnormerna vilket gör att vi börjar undra.
3. Novellen publicerades år 1995, vilket inte var sådär jätte länge sedan. Däremot tror jag att det här med genustänk var ganska nytt eftersom att det är något som på senaste tiden har blivit en allt större fråga om man jämför med tidigare. Kanske var det runt 90-talet som man började tänka mer på det här med jämställdhet och genusnormer i samhället eftersom att det är vad som skapar diskussioner i novellen – huruvida det är en man eller kvinna beroende på personens handlingar och sätt att vara.
Detta är ju något som är väldigt aktuellt nu 2015, just jämställdhet och genustänk. Trots att vi fortfarande har dessa ”genusnormer” kvar så är det mindre tabu att gå emot dessa normer. Men normerna finns som sagt kvar och det märker man när man läser texten då man på en gång börjar fundera på vad för kön personen har och relaterar till vad som anses vara kvinnligt och manligt. Om dessa normer inte längre hade existerat kanske vi inte hade tänkt alls på vad personen har för kön och detta ser jag som ett tecken på att dessa normer fortfarande är något som vi tänker på idag.
Jag tror inte att denna text hade varit särskild aktuell för 50 år sedan eftersom att detta med genustänkt inte var lika stort då. Jag tror inte att det var så många som vågade bryta mot normerna och det var ingen som vågade säga emot utan man följde nog dessa. Det var nog mycket fokus på vad som var kvinnligt och manligt och om man inte följde normerna så tror jag att det fanns en rädsla att bli utstött eller att man sågs som någon konstig eller annorlunda. Så om man jämför med hur det ser ut nu så tror jag absolut att det är mer accepterat idag att bryta dessa regler jämfört med då. Trots att genustänket fortfarande finns kvar.